Radyofarmasi Anabilim Dalı
Radyofarmasi Anabilim Dalı (Genel Tanım)
Nükleer Tıp alanında, hastalıkların teÅŸhis ve tedavisinde kullanılan, yapılarında radyoaktif kısım (radyonüklid) içeren farmasötik dozaj ÅŸekillerine "Radyofarmasötik" adı verilir.
Radyofarmasötiklerin formülasyonu, geliÅŸtirilmesi, hazırlanması, iÅŸaretlenmesi (radiolabelling), kalite kontrolü, kayıtlarının tutulması ve hastaya uygulanmasına kadar geçen süreçten sorumlu eczacılık dalına "Radyofarmasi" ve bu iÅŸlerle uÄŸraÅŸan eczacıya "Radyofarmasist (Nükleer Eczacı)" denir.
RadyofarmasötiÄŸin hastaya verilmesinden sonra, radyonüklitten yayılan radyasyon detektörlerle belirlenip, bilgisayar yardımı ile görüntüye dönüÅŸtürülür. Radyofarmasötiklerin organizmadaki dağılımının görüntülenmesi ile anatomik bilgiler, dağılımın zamana göre deÄŸiÅŸikliklerinin saptanması ile de fizyolojik bilgiler elde edilir. Ayrıca radyofarmasötikler tedavi ve farmasötik dozaj ÅŸekillerinin geliÅŸtirilmesi amacı ile de kullanılmaktadır.
Anabilim dalımızda yüksek lisans eÄŸitimi alan eczacılar "Radyofarmasist" ünvanı alırlar. Radyofarmasistler;
- Üniversitelerde akademik personel olarak,
- Nükleer tıp merkezlerinde radyofarmasist olarak,
- Radyofarmasötik üreten ilaç firmalarında çalışarak mesleki kariyerlerine devam edebilirler.
Araştırma Alanları
- Yeni radyofarmasötiklerin geliÅŸtirilmesi, kalite kontrollerinin yapılması, kullanıma hazır liyofilize kitlerinin hazırlanması.
- ÇeÅŸitli dozaj formları ve etkin maddelerin radyoaktif iÅŸaretlenerek, ilaç hedefleme, biyodağılım çalışmalarının yapılması.
- Protein ve hücrelerin radyoiÅŸaretlenmesi.
Projeler
- “1-[{1'-(1''-Deoksi-2'',3'':4'',5''-di-O-izopropiliden-β-D-frukto piranoz-1''-il)-1'H-1',2',3'-triazol-4'-il}metil]-5-florourasil’in 99mTc ile iÅŸaretlenmesi ve geliÅŸtirilen radyofarmasötiÄŸin etkinliÄŸinin hücre kültürü çalışmaları ile deÄŸerlendirilmesi” TÜBÄ°TAK PROJESÄ° (Tamamlandı).
- “99mTc ile Ä°ÅŸaretli Antibiyotiklerin Enfeksiyon ve Enflamasyon Odaklarını Görüntüleme Potansiyellerinin AraÅŸtırılması” TÜBÄ°TAK PROJESÄ° (110S229), (Tamamlandı).
- “Kanser Tanısında Kullanılmak Üzere RadyoiÅŸaretli Ä°nsan Serum Albumini Nanopartiküllerinin Hazırlanması” Ege Üniversitesi Bilimsel AraÅŸtırma Projesi (16ECZ016), (Devam Ediyor).
- “Mikroemülsifiye Ä°laç Taşıyıcı Sistemlerin GeliÅŸtirilerek Spray-Drying TekniÄŸiyle Toz Haline Getirilmesi, RadyoiÅŸaretlenmesi ve EtkinliÄŸinin Hücre Kültürü Çalışmalarıyla DeÄŸerlendirilmesi” Ege Üniversitesi Bilimsel AraÅŸtırma Projesi (16ECZ017), (Devam Ediyor).
- “Meme kanseri tanısı amacıyla Tc-99m ile iÅŸaretli ilaç taşıyıcı sistemlerin geliÅŸtirilmesi” Ege Üniversitesi Bilimsel AraÅŸtırma Projesi (14ECZ037), (Devam Ediyor).
- “99mTc Ä°le Ä°ÅŸaretli Risedronat Sodyumun Mikroemülsiyon Formülasyonunun Hazırlanıp Biyoyararlanımının Hücre Kültürü Yöntemiyle DeÄŸerlendirilmesi.” Ege Üniversitesi Bilimsel AraÅŸtırma Projesi (14ECZ031), (Devam Ediyor).
- “99mTc ile Ä°ÅŸaretli Alendronat Sodyumun Kemik Tümörü Tutulumunun KarşılaÅŸtırmalı Olarak Ä°ncelenmesi”. Ege Üniversitesi Bilimsel AraÅŸtırma Projesi (13ECZ028), (Tamamlandı).
- “Enfeksiyon ve Enflamasyon Odaklarının Ayrımı Ä°çin Kullanılacak Enjeksiyonluk Dozaj Åžekillerinin Formülasyonu” Ege Üniversitesi Bilimsel AraÅŸtırma Projesi (11ECZ010), (Tamamlandı).
- “Alendronat Sodyumun Farklı Formülasyonlardaki Biyoyararlanımı”, Ege Üniversitesi Bilimsel AraÅŸtırma Projesi (08ECZ015), (Tamamlandı).
Verilen Dersler
Radyofarmasi (VII. Yarı Yıl, Güz sömestri).
Radyofarmasi Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyeleri
Prof. Dr. Evren ATLIHAN GÜNDOÄžDU(A. B. BaÅŸkanı)