Süleyman Ferit Eczacıbaşı Şifa Eczanesi
SÜLEYMAN FERÄ°T ECZACIBAÅžI ŞİFA ECZANESÄ°
Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun en genç eczacısı olarak meslek yaÅŸamına baÅŸlayan, idealist, vatanperver bir Türk eczacısı olan Süleyman Ferit Bey, Åžifa Eczanesi’nde bir yandan Türk Eczacılığında yeni bir dönemin baÅŸlamasına öncülük ederken, diÄŸer yandan da hemÅŸerileriyle bütünleÅŸerek yaÅŸadığı ÅŸehrin sosyal ve kültürel hayatına bir toplum gönüllüsü olarak çok önemli katkılar yapmıştır.
Topluma sunulan eczacılık hizmetinin, ülke sevgisi ve toplumsal sorumluluk ile yoÄŸrulduÄŸu Åžifa Eczanesi, tarihi kimliÄŸi ve bu kimlik içerisinde mesleÄŸimize, ülkemize ve ÅŸehrimize kazandırdıklarıyla toplum önderi olacak genç eczacı adaylarına ve genç Ä°zmir’lilere önemli mesajlar taşımaktadır.
Süleyman Ferit Eczacıbaşı Åžifa Eczanesi’nin yeniden Ä°zmir’e kavuÅŸması ve Fakültemizde sergilenmesi hususunda destek ve çabalarını esirgemeyen deÄŸerli Eczacıbaşı Ailesi’ne ÅŸükranlarımızı iletiyoruz.
Sizleri, eczacılık tarihinde keyifli bir zaman yolculuÄŸuna davet ederken, Süleyman Ferit Eczacıbaşı’nı rahmet ve ÅŸükranla bir kez daha anıyoruz.
Ä°zmir, Osmanlı Döneminde hastane ve eczane bakımından Ä°stanbul’dan sonra, Ä°mparatorluÄŸun en önemli vilayeti, aynı zamanda en önemli bitkisel drog ticareti merkezi idi.
Ä°zmir’de bugünkü anlamda ilk eczaneler 19.yy’dan itibaren açılmaya baÅŸlamış olup, ilk eczane sahiplerinin tamamı gayrimüslimlerden oluÅŸmaktaydı.
1890 yılında Ä°zmir’de tümü azınlık kökenli olmak üzere 40 kadar diplomalı eczacı bulunuyordu. Bu dönemde Ä°zmir’in nüfusu 500.000 civarındaydı. Türk Eczacılar ise 1900 yıllarının başından itibaren Ä°zmir’de eczane açmaya baÅŸlamışlardı.
1922 yılına gelindiÄŸinde, Ä°zmir’de 50 eczane vardı. Bunlardan sadece 4’ü Türk eczacılara aitti. Ä°ÅŸte o eczanelerden biri de Süleyman Ferit Bey’e ait Åžifa Eczanesi’dir.
Süleyman Ferit Bey, 1886 yılında Ä°zmir’in Ä°kiçeÅŸmelik Semti’nde Tuzcu Mescidi Sokağı’nda doÄŸmuÅŸtur. Babası Ä°zmir Belediyesi’nde baÅŸ kantarcı olarak görev yapan Hacı Hafız Åžakir Efendi, annesi Tokat’tan göç etmiÅŸ bir aileden gelen Åžerife Hanım’dır.
Süleyman Ferit Bey, ilk mektebi, rüÅŸtiye ve idadiyi Ä°zmir’de bitirdikten sonra Ä°stanbul’a giderek eczacılık tahsil etmiÅŸtir. 19 AÄŸustos 1903 yılında Sivil Tıbbiye Mektebi’nin Eczacı Sınıfı’ndan 18 yaşındayken mezun olmuÅŸtur. Mezuniyet yaşından önce diploma aldığı için ihtisas kurasına katılamamıştır.
Hocalarının yardımıyla ihtisasını Ahmet Mithat Efendinin baÅŸhekim olarak görev yaptığı ÅžiÅŸli Etfal Hastanesi’nde tamamlamış daha sonra Ä°stanbul’da açılan ülkemizin ilk Türk eczanesi sahibi Eczacı Hamdi Bey’in yanında bir süre çalışmıştır.
Ä°zmir’deki ilk görevi Gureba-yı Müslimin Hastanesi eczacılığıdır. Ayrıca bu sırada Bornova’da Ä°lyadis adlı bir Rum eczacının sahibi olduÄŸu Aristoteles Eczanesi’nde de bir süre çalışmıştır. Gureba-yı Müslimin Hastanesi’nde göreve baÅŸladıktan 1,5 yıl sonra BaÅŸeczacı Moiz Santo’nun Almanya’ya göç ederek görevinden ayrılmasından sonra 1907 yılında hastanenin baÅŸeczacılığına atanmıştır. Süleyman Ferit Bey, baÅŸeczacılığa atandıktan sonra yanında çalışanların Türk kökenli olmasına dikkat etmiÅŸ ve genç Türk eczacıları yetiÅŸtirmeye önem vermiÅŸtir. Ä°lk yetiÅŸtirdiÄŸi eczacılar arasında; Lütfü Asım, Fuat ve Lütfü (Krom) Beyler ve Hasan Derman yer almaktadır.
Süleyman Ferit Bey, 1909 yılında, Tilkilik semtinde bulunan Eczane-i Umumi’yi (Pharmacie Internationale) 215 altın liraya satın alarak serbest eczacılığa baÅŸlamış, Gureba-yı Müslimin Hastanesi’ndeki görevini 1909-1910 yılları arasında fahri olarak devam ettirmiÅŸtir. Ä°zmir Memleket Hastanesi’ndeki bu gönüllü çalışmaları nedeniyle, Süleyman Ferit Bey’e 1909 yılında Vilayet Encümeni tarafından ÅŸehrin ÅŸükran duygularının ifadesi olarak hastanenin fahri “Eczacıbaşılık” payesi verilmiÅŸtir. Süleyman Bey de bu unvanı daha sonra soyadı kanunun çıkarılmasıyla birlikte aile soyadı olarak almıştır.
Süleyman Ferit Bey, satın aldığı Eczane-i Umumi’nin adını Kanaat Eczanesi olarak deÄŸiÅŸtirmiÅŸ ve müstahzar imalatına da baÅŸlamıştır. Ä°ÅŸlerini geliÅŸtiren Süleyman Ferit Bey, 1911 yılında, Hükümet Caddesi’ndeki daha önce eczacı Kadızade Hüseyin Rifad tarafından kurulmuÅŸ ve sonra bir Rum eczacıya satılmış olan Åžifa Eczanesi’ni, 250 altın liraya satın almış ve kısa zamanda burayı Ä°zmir’in en ünlü eczanesi haline getirmiÅŸtir. Tilkilik semtindeki Kanaat Eczanesi’ni, Åžifa Eczanesi’ne taşımış, Kanaat Eczanesi’nin bulunduÄŸu yerde ise ilaç imalatı yapım iÅŸini sürdürmüÅŸtür.
O dönemin bir özelliÄŸi olarak haftanın belli günleri hekimler eczanelere gelerek hasta muayene etmiÅŸlerdir.1907 yılında, gazetelere verilen ilanlarda Åžifa Eczanesi’nde bir poliklinik açıldığı ve yarım mecidiye ücret ödeyen herkesin aynı anda, birden fazla hekime Pazartesi, ÇarÅŸamba ve Cuma günleri saat 09.00-11.00 arasında muayene olabileceÄŸi duyurulmuÅŸtur. Åžifa Eczanesi’nin idaresi Süleyman Ferit Bey’e geçtikten sonra da bu uygulama sürdürülmüÅŸ, Ä°zmir’in tanınmış hekimlerinden; Dahiliye ve Kadın Hastalıkları Doktoru Hacı Hüseyin Zade Ethem, Hariciye Doktoru Nazmi, Çocuk Hastalıkları Doktoru Bakteriyolog Mehmet, Frengi ve Bel SoÄŸukluÄŸu Doktoru Åžehri, Göz Tabibi Hayri Sarım, Kulak, Burun BoÄŸaz Doktoru Niyazi, Asabiye Doktoru Hüsnü Zühtü, Åžifa Eczanesi’nde hasta kabul etmiÅŸlerdir. Ayrıca, o dönemde, Åžifa Eczanesi’nde hastaların kan, idrar, balgam gibi biyokimya tahlilleri de yapılmıştır.
Süleyman Ferit Bey, tıbbi müstahzar yapımına ilk eczanesi olan Kanaat Eczanesi’nin laboratuvarında baÅŸlamıştır. Ä°lk tıbbi müstahzarı da Ferit Kuvvet Åžurubu’dur.
1911 yılında, Birinci Beyler Sokağı’nda bir binada Eczacı Süleyman Ferit Darü’l-Ä°stihzaratı (Eczacı Süleyman Ferit Ä°laç Üretim Evi) adını verdiÄŸi bir imalathane kurmuÅŸ ve hazır ilaç yapım iÅŸini geniÅŸletmiÅŸtir. 1911 yılında gazetelere verdiÄŸi ilanlarda, “Müstahzarat-ı Osmani ‘den Ferit Åžurubu”nun imaline baÅŸlandığını halka duyurmuÅŸtur.
Süleyman Ferit Bey, önceleri imalathanesinde; Ferit Sulfato Hapları, Ferit Kuvvet Åžurubu, Ferit Hafakan Ruhu, Ferit Kınakına Hülasası, Ferit Müshil Åžekeri, Katran Ferit, Selameti Ferit, Åžifa Balık Yağı, Aspirin Ferit, Ferit Asitborik Merhemi, Ferit Kudret Hapı, Ferit Hint Yağı preparatlarını üretmiÅŸtir. Daha sonra bunlara, B-vital, Calci-Vital C, Hepa-Vital, Polivital, Poli-B, Hepamaltin, E-Vital, D-Vital, Calcivital, Pantenol, Viton, Septanon preparatlarını eklemiÅŸtir.
Süleyman Ferit Bey, ilaç imalatı yanı sıra diÅŸ macunu, diÅŸ tozu, diÅŸ suyu, saç suyu, tuvalet ve çocuk pudraları ile Altın Damla, Unutma Beni, Leylak, Dalya, Manolya, Yasemin, Yaz YaÄŸmuru, Fujer, Limon ÇiçeÄŸi gibi çok ün salmış kolonyalar ve benzeri kozmetik preparatların da imalatını yapmıştır. Ä°mal ettiÄŸi ilk Türk kolonya, losyon ve kremleri bu alanda bir sanayinin doÄŸmasına yol açmıştır.
Ä°mal ettiÄŸi Altın Damlası Kolonyası Ä°zmir’in sembolü haline gelmiÅŸ, Ä°zmir’i ziyarete gelen hemen herkes dostlarına hediye olarak bir ÅŸiÅŸe Altın Damlası Kolonyası alır olmuÅŸtur. Her yıl Ä°zmir’in kurtuluÅŸu olan 9 Eylül’de bütün ürünlerde büyük indirimler yaparak halka bir armaÄŸan olarak sunma geleneÄŸini yaratmıştır.
Süleyman Ferit Bey, kozmetik preparat imalatına baÅŸladıktan sonra imalathanesinin adını Eczacıbaşı Süleyman Ferit Müstahzarat ve Itriyat Fabrikası olarak deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir.
Süleyman Ferit Bey’in Ä°laç Ä°malathanesi aynı zamanda Osmanlı döneminde baÅŸlayıp, Cumhuriyet döneminde de faal olmuÅŸ Ä°zmir’deki tek ilaç ve ıtriyat imalathanesidir.
15 Mayıs 1919 tarihinde Ä°zmir’in Yunanlılar tarafından iÅŸgali sırasında yaÄŸmalanan yerler arasında Åžifa Eczanesi de bulunmaktaydı. Bu olaydan sonra Süleyman Ferit Bey, ailesiyle birlikte Ä°stanbul’a Beylerbeyi’ne yerleÅŸmiÅŸ, 1920 yılında, tekrar Ä°zmir’e dönerek eczanesinin bitiÅŸiÄŸindeki tatlıcı dükkânını satın alarak geniÅŸlettiÄŸi Åžifa Eczanesini yeniden halkın hizmetine sunmuÅŸtur.
Süleyman Ferit Bey 17 Åžubat 1923 tarihinde, Ä°zmir’de düzenlenen Türkiye Ä°ktisat Kongresi sergisine tıbbi müstahzar ve kozmetik preparat çeÅŸitleriyle katılmış ve büyük beÄŸeni toplamıştır.
EÅŸi Saffet hanımdan, Nejat (1913), Vedat (1916), Sedat (1917), Kemal (1918), Haluk (1921), Melih (1923), Åžakir (1929) isimlerinde 7 oÄŸlu olmuÅŸtur. Süleyman Ferit Bey’in oÄŸulları da eczacılık alanındaki yatırımların sürdürülmesi için çaba sarf etmiÅŸlerdir.
Bu çabalar sonucu Eczacıbaşı ailesi 1952 yılında, ülkemizin önde gelen en modern ilaç üretim tesislerinden biri olan Eczacıbaşı Ä°laç Fabrikası’nı Ä°stanbul’da kurmuÅŸ ve Türk Ä°laç Sanayisinin geliÅŸmesine büyük katkı saÄŸlamıştır.
Ä°zmir’in ve ülkemizin sosyal cemiyet hayatına her alanda hizmet eden Süleyman Ferit Eczacıbaşı, Trablusgarp ve Balkan SavaÅŸları’nın yol açtığı saÄŸlık ve imar sıkıntılarının aşılabilmesi için topluma yönelik hizmetlerini sürdürmüÅŸ, Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin (Kızılay) Ä°zmir Åžubesi’nin açılmasına da öncülük etmiÅŸtir. Bu baÄŸlamda, I. Dünya Savaşı’nda ordumuz için aÅŸ evleri açmış, ilaç üreterek sıhhiyenin hizmetine sunmuÅŸ, salgın hastalıklarla mücadele için tifüse karşı halk hamamları ve tebhirhaneler açmıştır. Süleyman Ferit Bey, bu çalışmaları nedeniyle 1917 yılında harp madalyası ile ödüllendirilmiÅŸtir.
Ayrıca, Süleyman Ferit Bey, Cumhuriyet döneminde kendi imkanlarıyla birçok okul ve saÄŸlık tesisi yaptırmıştır. Yaptırdığı okullar arasında; Ä°zmir’in Kahramanlar semtinde Süleyman Ferit Eczacıbaşı Ä°lkokulu, Bayraklı’da Süleyman Eczacıbaşı Ä°lkokulu, EÅŸrefpaÅŸa’da Åžerife Eczacıbaşı Ä°lkokulu, KarataÅŸ’ta Hacı Åžakir Eczacıbaşı Ä°lkokulu sayılabilir. SaÄŸlık tesisleri olarak ise Cicipark’ta Sedat Eczacıbaşı Ana ve Çocuk SaÄŸlığı Merkezi, Bornova’da 60 Yataklı Süleyman Ferit Eczacıbaşı Kanser Hastanesi bulunmaktadır.
Öte yandan, Süleyman Ferit Bey, Ä°zmir Milli Kütüphanesi’nin kurucuları arasında da yer almış, Ä°zmir Ticaret Odası BaÅŸkanlığı, Belediye ve Vilayet Meclis üyeliÄŸi ile Encümen üyeliÄŸi görevlerinde de bulunmuÅŸtur.
Süleyman Ferit Eczacıbaşı, 18 Nisan 1973’de vefat etmiÅŸtir. Süleyman Ferit Beyi son yolculuÄŸuna çok geniÅŸ bir halk kitlesinin yanı sıra dönemin iÅŸ ve siyasi hayatının önde gelen isimleri uÄŸurlamıştır. Onun hakkında gerek saÄŸlığında, gerekse vefatından sonra övgü dolu pek çok söz söylenmiÅŸ, gazetelerde yazı dizileri ve kitaplar yayımlanmıştır. Bu baÄŸlamda Ä°zmir’in unutulmaz Belediye BaÅŸkanlarından, eski SaÄŸlık ve Ticaret bakanlarından olan Dr. Behçet Uz: “Süleyman Ferit Eczacıbaşı, çok az rastlanan uygarlık savaÅŸçılardan biridir” demiÅŸtir.
Vefatından sonra Åžifa Eczanesi, 1978 yılına kadar Kemal Eczacıbaşı’nın idaresinde iÅŸlevini sürdürmüÅŸ, bu tarihten sonra da Eczacıbaşı Parfümeri Satış Merkezi haline getirilmiÅŸtir. 15 Temmuz 1993 yılında çıkan bir yangında büyük zarar gören eczane mekanı ve donanımı, 1996 yılında eski haline getirilmiÅŸse de kısa süre sonra satış merkezinin kapatılmasına karar verilmiÅŸtir. Åžifa Eczanesi, 1996 yılından sonraki süreçte, Eczacıbaşı Ä°laç Fabrikası’nın Lüleburgaz tesislerinde müze olarak sergilenmiÅŸ ve geçmiÅŸ ile gelecek nesiller arasında bir köprü görevi üstlenmek üzere 2009 yılında, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi sergi alanına taşınmıştır.
E.Ü. Eczacılık Fakültesi Süleyman Ferit Eczacıbaşı Åžifa Eczanesi, her hafta Cuma günleri mesai saatleri arasında ziyarete açılmaktadır.
Ä°letiÅŸim: Dekanlık Özel Kalem
Harici Tel: 388 22 41
Dahili Tel: 3950
E-posta: Ecz.dekanlik@mail.ege.edu.tr